Коли

Коментариот изпатил - 8 юни 2008г.
Искам да предупредя желаещите да закупят автомобил, чрез пътуване до Холандия за фирмата на Красимир Георгиев - тел. 0888411077, пенсиониран полковник, с бели коси - сега бизнесмен, който ме остави на пътя в Холандия, без да му мигне окото, след като колата, която избра като "голям разбирач", закъса напълно само след 50км. След като си беше прибрал всичките пари, които считаше че му се полагат, човекът забрави набързо за дългите обещания за пълно съдействие за прибиране до София и хукна да си купува евтина прах за пране по магазините. Мисля, че дори в България на 50км от София, има правило шофьор да не подминава закъсал автомобил дори и да не познава шофьора, тъй като знае че утре това и на него може да се случи, а тоя "професионалист" ме остави на над 2000км от София, на твърде неудобно място на магистралата, при получени пари. Завиден пример на диващина, според мен. Бих добавил и някои по-незначителни факти за пътуването, рекламирано като "незабравимо, с много емоции". Платих 50 евро отгоре, за да може Красимир да "преговаря професионално" за цената на колата, правейки се на палячо сред някакви араби, като цените на пазара в Утрехт са толкова раздути, че падат със стотици почти автоматично. Плащането е по "избор", като ми беше заявено, че досега от стотиците прекарани коли, само две са закъсвали - тези които, не избрал той и за които не се чувствал отговорен. Платих за сигурност, срещу което получих гореописаното. В София ви се казва и, че се пътува всяка седмица с луксозен транспорт, с по 4-5 човека за удобство. Оказва се, че се пътува всяка седмица, но при събрани 5 човека, в Пежо 806, в което толкова хора може да прекосят удобно едва София. В повечето случаи обаче се събират само 4 човека, при което трябва да изслушате какво ли не и ако не издържите да ви ходят по нервите, да заплатите билета на още един човек.


от Анатоли - 1 октомври 2011г.
В началото на септември 2011г. се записах на едно такова пътуване, за да си прибера новозакупеният автомобил от Германия, бях говорил с човек, който рекламираше превоз с мерцедес . На въпросът ми, колко ще струва пътуването, получих уклончив отговор - *около стотина евро*, добре, казах си, попитах го, откъде ще тръгнем в София, отново уклончив отговор, щял да ми се обади в събота, при положение, че тръгването е в неделя ?! Наистина ми звънна в събота, но за да ми каже, че тази седмица е в друга посока и съм щял да пътувам с друг *колега* с фолксваген?! Никой не предупреждава, че освен петте човека в купето, ще влачим през цяла европа и една платформа отзад! Защото едно е да пътуваш 1500 км с ван Мерцедес, а съвсем друго е, да си в претъпкан фалве шаран, с прикачено ремарке. По закон, в цяла Европа, прикачиш ли ремарке, платформа за кола , каравана или каквото и да е друго, не можеш да се движиш с повече от 90 км. в час дори и по магистрала! Представете си, какво тътрене пада, часове наред... За другите подробности, като непускането на климатик, защото *след час че се разлади*, неработещи колани на предна седалка, разлики в цената /нагоре разбира се/ няма да съм обстоятелствен, но е добре, всеки един, който ще пътува, добре да провери условията и начина на пътуване, за да си спести някои изненади.


от Маринов - iv.marinof@gmail.bg
В бизнеса съм с покупко продажбата, лизинг опертаивен лизинг и наем на автомобили от 12 г. Последната кризистна година намали цените на новите автомобили и се появи нова ниша на пазара така наречените върнати от лизинг или на хора който не могат да си плащат лизинга.Тези автомобили също са на атрактиви цени НО ВНИМАНИЕ какви рискове крият ефтините коли. Не съм фаталист но автомобил изет от човек платил голяма сума и изгубил съответната сума поради фалит или затруднения носи и негативите на собственика :)) но като оставим суеверията реалните неща са, че някой хора принудени да върнат колите си изгубвайки парите си чрез дребни "хитринки" правят автомобилите неизползваеми.Тоест ако имат достатачно зъб на лизингодателя преди да му върнат автомобила го увреждат например може да му бъдат сипани стружки в двигателя или старият трик захар в резервоара или куп други неща правейки автомобила неизползваем.Даже и да е в гаранция вносителите не признават в този случай гаранцията и контрата остава в новият собственик.Същите лизингови компании станаха и РЕНТ А КАР компании демек дават изетите автомобили под наем за да им намалят себестойноста.Освен ,че са силно не компетентни в тази област въпросните са дали мастити адвокати да им направят договорите така,че ако наемателя ги прочете, което е трудно защото текста е ситен ,като за ученически пищов и ги подпише ще бъде яко ощавен при наи малкото провинение с две думи няма никакви права. Добре е асоцияцията за защита на потребителя да прочете поне еди такъв договор. Та така след договора идва начина на обслужване там служителите са били обучавани да продават коли на лизинг а не да ги дават под наем.Тоест са напълно не компетентни така че съвсем скоро ще почнат да гърмят като тапи от шампанско от авто крадците, защото немогат да работят с лични документи и кредитни карти особено ако са на чужденци.Но ако недай си боже ти се случи нещо на пътя с такъв автомобил за койтоне се знае в какво техническо състояние е ще бъде обвинен по договор клиента. А помощ не очаквайте от не компетентни служители които са най обикновенни чиновници на бюро и си нямат и хабер от оперативна работа с една дума ВНИМАВАИТЕ евтиното пак е скъпо. Ползвайте независими компании за коли под наем и се консултирайте сагенти и други по малки компании за покупка на автомобил или лизиг.


от veldo - 6 януари 2014г.
При купуване на кола в българия за износ в ЕС е необходимо да се вземат транзитни номера за износ от КАТ (цената е около 40лв). Взима се времена застраховка Гражданска за около 30-70 лв. След това се минава безпроблемно граница и колата се регистрира в страна членка на ЕС за около 1 месец. Аз регистрирах колата ми във Франция. Нужно ми беше да поискам Сертификат за автентичност от ФОРД (135 евро), Контролен преглед (60 евро), Смяна на фарове и една част (300 евро), Данъчна оценка (0 евро), Нова регистрация на кола под 10 години (215 евро), нови табели (24 евро). Пълна застраховка 400 евро на година.
Много малко хора са информирани за това а и в КАТ само една жена беше в течение на процедурата. Другите само се опитваха да ме разобедят и да регистрирам колата в БГ, но това е излишно хвърляне на пари... В момента в които сме постояни гряждани в страна членка на ЕС ние рискуваме глоба ако останем с чужда регистрация.


от Тодор - 22 юни 2014г.
Много добри съвети за оглед на употребяван автомобил. Много е важно, според мен, човек да познава марката и модела, който гледа. А що се отнася до организираните екскурзии, по мое мнение хич не се хващайте. Далеч по-разумно е да си харесате няколко автомобила в нета, които са близо до някой голям град с летище и направо да отидете до там със самолет. 120 евро да се возиш в шибан бус до Германия, като двупосочен билет с нискотарифна авиокомпания до Дортмунд е по-малко? Утрехт е някакво сборище на субекти с тъмна кожа, от които нищо добро не чакайте. Кола се купува от частно лице (впечатления от собственика и колата е регистрирана и можете да я покарате) и за предпочитане от немскоговоряща страна.